Irland

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Irlands flagga

Det finns idag cirka 2 000 personer i Sverige som är födda på Irland. Den irländska invandringen till Sverige har aldrig varit särskilt betydande - att jämföra med den skotska t.ex. - men eftersom den irländska emigrationen till andra länder, som t.ex. USA, Storbritannien, Canada, Australien, Argentina, Mexiko, Nya Zeeland och Sydafrika varit enorm (man beräknar att 80 miljoner människor har irländska anor utanför Irland), så är omfattningen av invandrare till Sverige med irländska anor betydligt större än det verkar i förstone.

Släktforskning på Irland

Irland har haft, och har, både centrala arkiv som gör att mycket material finns samlat på samma ställe, och ambitionen att göra materialet tillgängligt. Detta gör man bl.a. genom digitalisering av samlingarna, både genom arkiven själva och via fristående aktörer.

Innan man sedan börjar släktforska i arkiven är det viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om den aktuella familjen; några väsentliga uppgifter kan vara dessa:
  • Familjens släktnamn
  • Vilken församling (parish) de bodde i.
  • Datum för födelse, vigsel eller död.

Engelska är det administrativa språket på Irland och behärskar man det kan man ta sig fram i det enormt stora material som finns.

Family-Searchs wiki-sidor (som i första hand vänder sig till en nordamerikansk publik) har en mycket omfattande samling tips och länkar till irländsk släktforskning (på engelska): https://wiki.familysearch.org/en/IrelandTrad.gif

Denna artikel är bara påbörjad. Du kan hjälpa till genom att utöka den. Om du tycker att denna artikel är färdig kan du ta bort formateringen {{Stubbe}}.