Hjälp-forum/Hjälp-forum/Wiki-Rötters struktur

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök

Det har från förbundsledningen uttryckts specifika önskemål för Wiki-Forums innehåll, struktur och rubriker.

Kategorier som "Magnusson" eller "Andersson" är icke önskvärda. Biografiska artiklar ska vara av sådan natur att de verkligen platsar i en encyklopedi för släktforskare. Mer privata biografier över enskilda människoöden som inte är av allmänt intresse, anses ha sitt forum i "Disbyt" eller liknande sajter.

Också kategorin "Församlingar i Jönköpings län ska bort enligt förbundsstyrelsen. Alla församlingar ska endast samlas under kategorin "Församlingar i Sverige" med länsbokstav efter sockennamnet.

Har ansvarig till det beslutet någon bra motivering? Jag tror att man måste börja fundera på hur kategorier används över huvudtaget. Om man kikar runt lite bland wikis så hittar inte jag någon som använder huvudsidan Special:Kategorier som ett nav för navigation och jag tror det på sikt blir ohållbart att försöka upprätthålla det som ett sådant. På Svenska Wikipedia används inte "http://sv.wikipedia.org/wiki/Special:Kategorier" för någon central navigation utan bara för att samla artiklar och kategorier, på alla plan. Den Danska Wikipedia "http://da.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kategorier" och den Norska Wikipedia "http://no.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kategorier" använder en paraplysida till motsvarande sida som utgångspunkt för navigering. De båda sistnämnda exemplen tror jag är den bästa vägen att få till en vettig navigering, jag tror inte det fungerar att reducera antalet kategorier för att det skall bli överskådligt. Det blir kontraproduktivt!--Cognatus 1 november 2010 kl. 14.58 (CET)

Släktforskarföreningar får egna kategorier, "Släktforskarföreningar i Sverige", "Släktforskarföreningar i Norge", "Släktforskarföreningar i USA", etc. "Genealogiska organisationer" förbehålls de av modell större eller internationella dito.

Det vore också bra om man som användare inte bara tänkte efter två gånger innan man skapar en ny kategori, utan också hör sig för med någon av administratörerna först. Jojje 1 november 2010 kl. 13.54 (CET)

OK, bra att ni bestämt er. Ta bort Axel och kategorin Andersson. - Crex
Det vore också bra om ni bestämde er om avskrifter, innan nån lägger mer tid på det. Och eftersom du käbblar om det igen. Att man inte tänker som dig Jojje betyder inte att man inte tänkt efter! - Crex
Jag ska underlätta lite för er ang. avskrifter. Jag insisterar på att ni tar bort allt som har med avskrifter och Riksregistraturet att göra! Tack på förhand! - Crex

Det vore också bra om man som användare inte bara tänkte efter två gånger innan man skapar en ny kategori, utan också hör sig för med någon av administratörerna först. Jojje 1 november 2010 kl. 13.54 (CET)

OK, bra att ni bestämt er. Ta bort Axel och kategorin Andersson. - Crex
Det vore också bra om ni bestämde er om avskrifter, innan nån lägger mer tid på det. Och eftersom du käbblar om det igen. Att man inte tänker som dig Jojje betyder inte att man inte tänkt efter! - Crex
Det vore bra om du inte utgick ifrån att allt som inte passar dig kommer från mig. Det här är frågan om uttryckliga order från förbundsordföranden - och jag får finna mig i att de kanske inte tänker likadant som mig eller som dig... Jag vill poängtera att jag inte är överens med dem i allt. Vad gäller "Avskrifter" så övertygade jag B. om att de ska få vara kvar, dock ville hon att rubriken skulle vara tydligare, så jag föreslår att du ordnar dem under en kategori "Avskrifter ur Riksregistraturet", så kanske det inte händer något mer. Jojje 1 november 2010 kl. 14.37 (CET)
Du har ju skrivit "om man som användare inte bara tänkte efter två gånger", men skit i det. Ta bort avskrifterna!!! - Crex

Jag tycker absolut att de som ska tycka till om hur strukturen ska byggas upp på wikin borde sätta sig in i följande sidor på Svenska Wikipedias manual; Bygg ett nät, Strukturering och Kategorier. Gör de inte det är risken stor för att det bara blir pannkaka av alltihop!--Cognatus 1 november 2010 kl. 15.08 (CET)

Jag har idag haft ett samtal med B. och hon insisterade på alla de åtgärder som gjorts. Några av dem var logiska - t.ex. den om "Utlandsforskning" kontra "Släktforskning i andra länder", och några var mindre logiska. B:s synpunkter bygger på åsikter som kommit till henne från andra som saknar förståelse för wikis, men Wiki-Rötters existens står och faller med vad styrelseledamöter anser, så vi får bygga försiktigt och låta dem vänja sig vid hur det funkar. Tids nog faller allt på plats. Jojje 1 november 2010 kl. 15.22 (CET)
Jag gör nog så att jag tar en paus från att arbeta med wikin tillsvidare och ser om detta agerande från förbundsledningen håller i sig. Jag får väl argumentera för mina åsikter på AF och hoppas på att de får gehör.--Cognatus 1 november 2010 kl. 16.54 (CET)
Ja, det ett strukturellt problem här. Ska man driva ett projekt gäller det att klargöra förutsättningar. Att driva en wiki kräver naturligtvis styrning men den måste vara öppen för diskussion. Vissa ramar måste finnas definierade för vad som ska tas med men de ska vara tydliga och finnas dokumentera så att det går styra genom att argumentera. Men det går INTE ha en situation där det ska styras genom att förbundsordföranden ska fatta detaljbeslut om utformning och låta dig,Jojje, vara en stackars budbärare. Att besluta ang kategorier för församlingar är ju löjligt. Det kostar inget med extra kategorier och enkelt att ta bort men svårare att införa. Jag har själv ifrågasatt just länsindelning (se diskussion i mall) men ingen är villig att diskutera. Varför inte ta bort kategorien Förs i Sv? Vilken nytta finns med att kunna generera en sida som listar kanske 2000 församlingar (se http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_f%C3%B6rsamlingar ) Det kan behövas listor i olika nivåer som stift,län, landskap, kontrakt eller vad man tycker behövs. Då ger man alternativ till att kunna navigera i informationen. Nere på lägre nivå behöver man inte automatisk kategorihantering utan kan direktlänka. Det ska INTE styras av vad som listas i 'Kategorier' i menyn. Den sidan bör iställes skapas manuellt med ett antal huvudkategorier och inte alla kategorier. Jag antar att målet är att vi ska samla information och presentera den på ett bra sätt. Men hur man åstadkommer det inom wikin bör tas fram med debatt bland användare. Hur ska vi göra framöver? Vi har många behov att reda ut. Ska vi lista beslutsbehov så de kan lämnas till B för beslut eller ska vi driva det som en wiki?--Edis 1 november 2010 kl. 21.14 (CET)