Genealogiska Samfundet i Utah

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
GSU logotype

Genealogiska Samfundet i Utah (The Genealogical Society of Utah - GSU) som inrättades 1894 är det kooperativa namnet på Family History Department av den mormonska kyrkan, dvs Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, och är helt finansierat av den. Det är en pedagogisk kooperation utan vinstintresse som drivs av tusentals volontärer. Forskningsavdelningen inom kooperationen är Family History Library som har utvecklat det mest omfattande program i hela världen när det gäller att insamla genealogiska uppteckningar.

Den centrala platsen för GSU är Family History Library i Salt Lake City, Utah, USA, där hundratals GSU-volontärer hjälper släktforskare med deras förfrågningar. Föreningen har även arkiv och digitala bilder på uppteckningar som de erhållit från hela världen. De började mikrofilma uppteckninar år 1938 och hade så småningom filmat släkthistoriska källor i över 100 olika länder. År 1998 började GSU att digitalisera alla uppteckningar. GSU och Family History Library är ansvariga för FamilySearch internet-website, som gör det möjligt för online-forskning utan kostnad.

FamilySearch - det nya varumärket

All verksamhet som har att göra med släktforskning inom mormonkyrkan håller på att samlas under varumärket FamilySearch. Mormonernas släktforskarcentra över hela världen kommer således att kallas för FamilySearch-centra. De gamla varumärkena och organisationerna kommer emellertid att finnas kvar rent formellt.