Diskussion:Jönköpings kommun

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök

Ska det finnas en beskrivning per stad? Tja jag vet inte. Det ska finnas beskrivning per församling och då täcker man upp alla ytor. Det kan dock finnas en anledning till att föra samman information om städer då det kan finnas många församlingar som skiftat under tiden samt att staden hade ett eget rättsväsende. Men det ska väl inte kopplas till kommunerna som finns nu och är skapade på 70-talet? Dessutom, varför ett (F) i namnet? Finns väl inte två städer med samma namn i olika län? Och ska man ta med städer ska det inte vara med församlingsmall och i denna kategori.--Edis 21 november 2010 kl. 22.19 (CET)

Jag har nu ändrat kategorin från "Städer i Sverige" till "Kommuner i Sverige". Jönköping är ett bra exempel på komplexiteten i denna skillnad: Jönköping är en kommun, men samtidigt omfattar kommunen TRE STÄDER, nämligen Jönköping, Huskvarna och Gränna. Här i Wiki-Rötter försöker vi lista de arkivbildande nivåerna i samhället, och det logiska är församling/socken > kommun > län > staten. Sedan finns det förstås andra arkivbildningar, men principen gäller i alla fall. - Jojje 25 januari 2011 kl. 10.21 (CET)
Vid närmare eftertanke ska artikeln Jönköping (F) endast kopplas till kategorin "Församlingar". För kommunen Jönköping hänvisas till artikeln Jönköpings kommun utan (F). - Jojje 25 januari 2011 kl. 13.59 (CET)
Sidan ser fortfarande ut som en blandning av kommun och församlingssida. Och vad är motiveringen till att välja den nutida indelningen av kommun? Denna typ av info är ju lätt att hitta på nätet då den är nutida. Men den äldre indelningen av städer i olika församlingar och eget rättsväsende är ju inte helt självklar och kanske centralare för en släktforskare. --Edis 30 januari 2011 kl. 16.05 (CET)
Bäst att klarlägga principerna jag anser bör styra vilka nivåer som ska beskrivas (just nu) och varför:
Wiki-Rötter är ju specialiserad på släktforskning och ska endast ha den infallsvinkeln, varför begrepp som "tätorter" och "städer" är ointressanta eftersom de inte är arkivbildande. Städerna har ju haft sina stadsarkiv, men de förvandlades till kommunarkiv sedan städerna omvandlats, och de städer som blivit tätorter i kommuner (Gränna och Huskvarna i Jönköping t.ex.) har väl inga egna arkiv utan delar arkiv med huvudorten. Självklart ska de gamla städerna nämnas i huvudortens uppslagsord, men det borde räcka med ett stycke i artikeln i så fall.
För att inte förväxla kategorierna "församlingar" och "kommuner" bör de se lite olika ut. Det är kanske dags att skapa en mall för kommuner, innan de blir så många att det blir en omöjlighet. - Jojje 31 januari 2011 kl. 09.09 (CET)