Vigselbok

Från Wiki-Rötter
Version från den 6 november 2010 kl. 23.16 av Cognatus (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Vigselbok från Tuna socken, Medelpad, år 1806

Vigselbok (Lysnings- och vigselbok): Kyrkbok för anteckning om makarnas namn, vigseldatum m m. Kallas äktenskapsbok sedan 1969-07-01 då bl a den föregående lysningen till det tillämnade äktenskapet upphörde att ha juridisk betydelse för hindersprövningen. Den äldsta bevarade vigselboken är från S:t Nicolai församling i Stockholm och börjar år 1609. Vigselböcker för äldre tid är ofta sammanbundna med de övriga ministerialböckerna (födelse- och dopbok samt död- och begravningsbok). I äldre tid kan uppgifterna om vigsel också återfinnas i kyrkans räkenskaper. För åren 1733-1748 kan uppgifter om i samband med lysningar erlagda Chartasigillataavgifter även ingå i länsstyrelsernas landsboksverifikationer, som förvaras i landsarkiv eller mera fullständigt i kammararkivet på riksarkivet.

Internationellt

I Europa finns det anteckningar över dop, vigslar och begravningar bevarade tidigast från 1300-talet. Det är sällsynt med kompletta register över samma församling. De äldsta noteringarna finns i Frankrike och Italien, och äldst är en förteckning över begravna i den lilla staden Givry, i östra Frankrike, med början 1334. Uppteckningar för åren före 1500 är sällsynta. I länderna norr och västerut i Europa är de äldsta uppteckningarna från slutet av 1400-talet, och mycket sällsynta. I Norden finns inga kända medeltida kyrkböcker.