Präst

Från Wiki-Rötter
Version från den 21 mars 2013 kl. 12.56 av Jojje (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'thumb|400px|right|Präster (i Sverige), teckning av italienaren Lorenzo Magalotti 1637-1712. En '''präst''' är en person med auktoritet att leda religiösa...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Präster (i Sverige), teckning av italienaren Lorenzo Magalotti 1637-1712.

En präst är en person med auktoritet att leda religiösa ceremonier samt fungera som förmedlare mellan människa och gud. Prästen kan frambära folkets böner och offer till gud. Präster finns i flera olika religioner, bland annat i kristendom, hinduism och shintoism. De saknas dock inom bahai och islam, även om exempelvis imamer och mullor delvis har motsvarande roll. I modern judendom är en rabbi formellt en rättslärd och lärare, men har i praktiken fått en roll som påminner om en prästs.

Kristendomen

Inom kristendomen används begreppet präst på flera sätt. Å ena sidan är alla kristna präster i kraft av det "allmänna prästadömet", då de har rätt att själva framföra sina böner till Gud utan någon förmedlare. Å andra sidan är Jesus ur ett perspektiv den ende prästen, eller översteprästen, som framburit det fullständiga offret som gjort alla andra offer onödiga, nämligen sig själv (Hebr 2:17, 4:14-5:10).

I den ortodoxa kyrkans tradition finns tanken att varje människa är en präst, nämligen skapelsens präst. Människan är förmedlare mellan Skaparen och själva skapelsen. Varje människa har därför uppdraget att tjäna allt levande och att lovsjunga Gud.

Prästens roll för släktforskningen

Prästen leder gudstjänster och tar emot förtroenden under absolut tystnadsplikt, bikt. I de allra flesta kristna kyrkor är det prästen den som utför dop och konfirmation, vigsel och begravning - och därefter registrerar dessa händelser i därför avsedda ministerialböcker, vilket har medfört att kyrkan successivt blivit den instans som haft hand om folkbokföringen i samhället. Efter den franska revolutionen uppstod behov av civil folkbokföring runt om i den kristna världen, varvid statsmakterna tagit över den rollen.

Herdaminnen

Biografiska verk över präster kallas herdaminnen och förs stiftsvis i Sverige.

Se även

Kultfunktionärer i andra religioner