Skillnad mellan versioner av "Pastorat"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
'''Pastorat''' kallas det geografiska tjänstgöringsområdet för en [[kyrkoherde]] i Svenska [[Kyrkans organistation|kyrkans organisation]]. Ett pastorat utgörs av en eller flera [[församling]]ar. Ett antal pastorat bildar ett [[kontrakt]].
+
'''Pastorat''' kallas det geografiska tjänstgöringsområdet för en [[kyrkoherde]] i Svenska [[Kyrkans organistation|kyrkans organisation]]. Ett pastorat utgörs av en eller flera [[församling]]ar. Till sin hjälp hade [[kyrkoherde]]n ofta ytterligare en [[präst]] benämnd [[komminister]] (ibland kallad [[kaplan]]). Dessa bodde ofta i den så kallade [[moderförsamling]]en. De andra [[församling]]arna i [[pastorat]]et kallades [[annexförsamling]]ar.
 +
Ett antal pastorat bildar ett [[kontrakt]].
  
  

Versionen från 8 november 2010 kl. 20.43

Pastorat kallas det geografiska tjänstgöringsområdet för en kyrkoherde i Svenska kyrkans organisation. Ett pastorat utgörs av en eller flera församlingar. Till sin hjälp hade kyrkoherden ofta ytterligare en präst benämnd komminister (ibland kallad kaplan). Dessa bodde ofta i den så kallade moderförsamlingen. De andra församlingarna i pastoratet kallades annexförsamlingar. Ett antal pastorat bildar ett kontrakt.


Trad.gif

Denna artikel är bara påbörjad. Du kan hjälpa till genom att utöka den. Om du tycker att denna artikel är färdig kan du ta bort formateringen {{Stubbe}}.