Invandringen till Sverige (1000 - 1900)

Från Wiki-Rötter
Version från den 11 november 2010 kl. 22.09 av Jojje (diskussion | bidrag) (bygget fortsätter)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Invandringen till Sverige startade i och med att inlandsisen drog sig tillbaka för omkring 12-13 000 år sedan. Vi är alltså alla invandrare i detta långtidsperspektiv. Moderna populationsgenetiska studier visar dock att dagens etniska svenskar till omkring 85% härstammar från de första jägar-samlargrupperna[1][2]. Det innebär att den invandring som kommit från avlägsnare delar av omvärlden efter detta måste ha varit relativt blygsam. Den invandring Sverige upplever idag är därmed den största migrationsrelaterade demografiska förändringen i Sverige sedan istiden.

Vikingatiden och tidig medeltid

Vi vet inte i hur hög utsträckning vikingar tog hem trälar från andra länder, bara att det hände och att det stundom var just för slavrädernas skull man reste ut[3]. Det var förstås ett givande och tagande, då skandinaver också blev förslavade i andra länder, men det bidrog troligtvis till att spä ut generna åt båda hållen. Handeln med främmande länder, som kanske var ännu viktigare än vikingaräderna, bidrog till ett omfattande genetiskt utbyte, och vi vet med säkerhet att svenska stormän tog sig slaviska hustrur vid många tillfällen.

Vid kristendomens ankomst till Skandinavien verkade många utländska missionärer som de som förde hit den nya religionen. Många var från de brittiska öarna, och faktum är att alla våra tidiga helgon (utom Ansgar) var från Storbritannien eller Irland. Och då de första kristna svenska kungarna lät prägla de första svenska mynten i Sigtuna, före förra millenieskiftet, hette myntmästarna Godwine, Leofman, Snelling och Ulfketil, några av de kända dåtida anglosaxarna[4]. När så kyrkobyggandet och klosterväsendet tog fart följde en betydande invandring av specialicerade hantverkare och lärda munkar från kontinenten, vilket betydde enormt mycket för kulturen i Sverige.


Byggskylt.jpg

Högmedeltiden och Hansan

1500-talet

Stormaktstiden

1700-talet

1800-talet

1900-talets för- och mellankrigstid

Den sentida flykting- och arbetskraftsinvandringen

Invandrare utvandrare Sverige.png



Fotnoter:

  1. Karlsson et al (2006). Y-chromosome diversity in Sweden – A long-time perspective. European Journal of Human Genetics 14, 963–970.
  2. Malmström (2007). Ancient DNA as a Means to Investigate the European Neolithic. Doctoral Dissertation. Acta Universitatis Upsaliensis, Uppsala.
  3. Dick Harrison, Slaveri - Forntiden till renässansen, Falun 2006.
  4. Anders Johnson, Garpar, gipskatter och svartskallar - Invandrarna som byggde Sverige, Stockholm 2010.