Huvudsida: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(ny utvald artikel)
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 62: Rad 62:
| valign="top" |  
| valign="top" |  
<div style="margin-left:10px;">  
<div style="margin-left:10px;">  
[[Fil:Conquistadores.jpg|320px|right]]
[[Fil:Elgenstierna.JPG|320px|right|Elgenstiernas ättartal]]
<big>'''Den spanska kolonisationen av Amerika'''</big><br>''Latinamerika'', dvs ''Syd- och Mellanamerika'', samt den södra halvan av ''Nordamerika'', koloniserades av europeerna på mindre än hundra år. Det var främst spanjorer och portugiser, dåtidens starkaste makter, som erövrade och bosatte sig i glesa skaror och beblandade sig med ursprungsbefolkningen.
<big>'''Genealogiska och biografiska uppslagsverk'''</big><br>utgör många gånger en viktig källa inom släktforskningen, och kan vara uppbyggda på olika sätt. Den vanligaste, rent genealogiska varianten, listar upp ett urval [[släkt]]er som utgår från var sin [[stamfader]] och listar upp deras ättlingar i enlighet med det system som kallas "listad [[stamtavla]]". Till dessa hör de som förs under rubriken "Genealogiska uppslagsverk". En inom släktforskningen mer ovanlig typ är det ''biografiska uppslagsverket'', som vanligtvis beskriver betydelsefulla personers gärningar och personhistoria. Till dessa hör de som listats under rubriken "Biografiska uppslagsverk". Utöver de rent generella uppslagsverken, kan läggas de som beskriver yrkesområden, t.ex. [[herdaminne]]n, ''militära biografier'', ''yrkeskalendrar'', ''borgerskapsmatriklar'', ''"Vem är det" (kändiskalendrar)'', ''gilleskalendrar'', ''ordenskalendrar'', m.m.


Efter ''Christofer Columbus'' upptäckt av Nya Världen år 1492, startade en snabb och effektiv kolonisering av dubbelkontinenten Amerika. Spanjorerna koloniserade den nordligaste delen, samt Sydamerikas kuster gentemot Karibiska sjön och Stilla Havet. Koloniseringen av de sydligaste delarna av Sydamerika skedde främst norrifrån, från Peru.
'''[[Genealogiska uppslagsverk|Läs hela artikeln...]]'''
 
Fram till år 1775 skickade den spanska staten kolonisatörer främst från de centrala och södra delarna av det nutida Spanien. Folk var vanligen från regionerna Kastilien, Extremadura eller Andalusien. '''Consejo de Indias''' ("indienrådet"), som var den spanska myndighet som styrde koloniseringen, tillät inte folk från Katalonien, Aragonien, Baskien och Galicien att fara till Amerika. Efter 1775 öppnade emellertid kung Karl III av Spanien Amerika för kolonisatörer även från dessa regioner. Emigrationen från Spanien dokumenterades noga av ''Consejo de Indias'' som äger ett omfattande [[arkiv]], '''''Archivo General de Indias''''', över alla handlingar, också genealogiska, rörande kolonierna... Ett eldorado för den släktforskare som har rötter i Latinamerika!
 
'''[[Den spanska kolonisationen av Amerika|Läs hela artikeln...]]'''


</div>
</div>

Versionen från 17 mars 2011 kl. 22.43

Välkommen till Wiki-Rötter
Välkommen till Wiki-Rötter
-Släktforskarnas encyklopedi
Wiki-Rötter är Rötters och Sveriges Släktforskarförbunds egen wiki för släktforskare.

Allt som skrivs i Wiki-Rötter skall ha direkt koppling till ämnet släktforskning.
Övrigt som inte direkt har anknytning till släktforskning hänvisas till Wikipedia.
Alla släktforskare är välkomna att dela med sig av sin kunskap i smått och stort och
samverka till att göra Wiki-Rötter till en kunskapskälla både för nybörjare och veteraner.

Läs artiklar
Skriv artiklar
Snabblänkar
Utvald artikelNominera en artikel
Elgenstiernas ättartal

Genealogiska och biografiska uppslagsverk
utgör många gånger en viktig källa inom släktforskningen, och kan vara uppbyggda på olika sätt. Den vanligaste, rent genealogiska varianten, listar upp ett urval släkter som utgår från var sin stamfader och listar upp deras ättlingar i enlighet med det system som kallas "listad stamtavla". Till dessa hör de som förs under rubriken "Genealogiska uppslagsverk". En inom släktforskningen mer ovanlig typ är det biografiska uppslagsverket, som vanligtvis beskriver betydelsefulla personers gärningar och personhistoria. Till dessa hör de som listats under rubriken "Biografiska uppslagsverk". Utöver de rent generella uppslagsverken, kan läggas de som beskriver yrkesområden, t.ex. herdaminnen, militära biografier, yrkeskalendrar, borgerskapsmatriklar, "Vem är det" (kändiskalendrar), gilleskalendrar, ordenskalendrar, m.m.

Läs hela artikeln...

Arkiv Digital
Stöd Rötters Vänner!
Rötterbokhandeln
Annonsera på Wiki-Rötter