Hjälp-forum/Hjälp-forum/Kategoriportal: Skillnad mellan sidversioner

Från Wiki-Rötter
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 36: Rad 36:
"Litteratur" borde kunna vara en toppkattegori.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 4 november 2010 kl. 22.04 (CET)
"Litteratur" borde kunna vara en toppkattegori.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 4 november 2010 kl. 22.04 (CET)
:Tänker du databas över böcker inom ämnet? Kanske bredare typ media (dvs cd,dvd...)--[[Användare:Edis|Edis]] 4 november 2010 kl. 22.18 (CET)
:Tänker du databas över böcker inom ämnet? Kanske bredare typ media (dvs cd,dvd...)--[[Användare:Edis|Edis]] 4 november 2010 kl. 22.18 (CET)
::Det finns redan en rubrik som omfattar en sorts litteratur, [[Genealogiska uppslagsverk]]. Men det finns ju oändligt mycket mer. CD/DVD-skivor är en rubrik jag tycker är svårplacerad.--[[Användare:Cognatus|Cognatus]] 4 november 2010 kl. 22.32 (CET)


----
----

Versionen från 4 november 2010 kl. 21.32

Tanken är att det skall skapas en huvudsida för kategorierna här på Wiki-Rötter. En bra sådan finns på den norska varianten av Wikipedia http://no.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kategorier. På en sådan sida kan man lyfta fram dom huvudkategorier som kan tänkas vara användbara som ingångar för navigering via kategoriträdet som skapas i bakgrunden. En sak man bör fundera på är vilka huvudkategorier som kan tänkas vara intressanta att ha på denna sida så jag efterlyser sådana förslag.--Cognatus 4 november 2010 kl. 14.42 (CET)

Om man sneglar på AF kn man kanske tänka sig rubriker med varianter på Länder, Språk, ord och namn, Källor, Datorprogram och teknik. Nybörjarsidor?


Jag har nu skapat ett första utkast för den ovan nämnda Kategoriportalen och provat att lägga in lite länkar och ikoner. (Den färdiga portalen skall självklart ha kategorierna i bokstavsordning) Innan jag lägger mer krut på det behövs det input om önskade huvudrubriker. Synpunkter på om vi skall skapa en egen serie av ikoner som ger det en mer Wiki-Rötter-anpassat utseende.--Cognatus 4 november 2010 kl. 15.56 (CET)

Äntligen lite steg i rätt riktning. BRA. Man kan ju utgå från Innehåll:Kategorier.
Självklara: Församl,släktf i andra länder, släktf nybörjare, Lexikon. Kanske EmigrationUSA och organisationer. Men alla andra kategorier är värdelösa som rubriker på startsida men bra att ha i wikiarbetet. Senare kanske startsidor för tex andra typer av områden som tex domstolar och militär. I första läget kan man ju komma till en sida som bara rabblar upp allt som är länkat i kategori men sedan bör även denna nivå byggas ut.--Edis 4 november 2010 kl. 20.24 (CET)
Uppdaterade lite.Jag tycker att den nedre delen med kategorisökningar kan tas bort. Ett tiotal huvudkategorier med bilder räcker länge.--Edis 4 november 2010 kl. 21.02 (CET)
Jag tycker nog att man kan kliva upp ett snäpp till ihierarkin när det gäller "Släktforskarföreningar i Sverige", de kan gott vara en underrubrik till "Organisationer". Annars blir det krångligt att sortera in utländska organisationer i trädet.--Cognatus 4 november 2010 kl. 21.26 (CET)


Det går ju länka till den befiintliga kategorin:Genealogiska organisationer men korta rubriker är bättre. Jag är lite tveksam till Religioner och trossamfund. För dålig koppling till släktforkning. Snygga bilder du hittar.--Edis 4 november 2010 kl. 21.55 (CET)

Instämmer, borde kunna bakas in under länder.--Cognatus 4 november 2010 kl. 21.57 (CET)


Jag tycker väl egentligen inte "Kyrkböcker" heller ska stå som egen rubrik. Det kan vara en del i "Släktforskning för nybörjare", "Källor" och en rubrik som kanske låter tung men som egentligen är väldigt viktig för släktforskningen och det är det här med "förvaltning" och dess strukturer.--Cognatus 4 november 2010 kl. 22.01 (CET)

Många fråger samtidigt nu. Det är bättre att byta namn på kategorier och helt skita i befintlia kategorier. Man kan ju oxå länka till en ny toppsida över varje område. Släktforskning i andra länder är väl ett bra namn. Länder låter som geografi. Källor är bra. Därifrån kan man ju grena ut i olika huvudtyper av arkiv. Men var lägga församlingar? Förvaltningstruktur i tex kyrkan är inte en topprubrik. Klickar man på församling kan man komma till en sida med olika sätta att hitta församlingar(län,landskap,stift...)--Edis 4 november 2010 kl. 22.18 (CET)


"Avskrifter" kanske bör bakas in under "Källor"?--Cognatus 4 november 2010 kl. 22.02 (CET)

Japp. Det är ju faktiskt källa (nästan) --Edis 4 november 2010 kl. 22.18 (CET)


"Litteratur" borde kunna vara en toppkattegori.--Cognatus 4 november 2010 kl. 22.04 (CET)

Tänker du databas över böcker inom ämnet? Kanske bredare typ media (dvs cd,dvd...)--Edis 4 november 2010 kl. 22.18 (CET)
Det finns redan en rubrik som omfattar en sorts litteratur, Genealogiska uppslagsverk. Men det finns ju oändligt mycket mer. CD/DVD-skivor är en rubrik jag tycker är svårplacerad.--Cognatus 4 november 2010 kl. 22.32 (CET)


Teknik för släktforskare har en skum definition med databas cd etc. Snarare digitala media. Namnet Teknik för släktforkare kan misstolkas(Hur gör man)--Edis 4 november 2010 kl. 22.25 (CET)