Gravstensinventeringen

Från Wiki-Rötter
Version från den 10 januari 2013 kl. 08.40 av Jojje (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gravstensinventeringen är ett inventeringsprojekt som drivs i Sveriges Släktforskarförbunds regi. Projektet togs över av förbundet efter Genealogisk Ungdom som startade det redan 1979, och har sedan dess pågått utan avbrott.

Historik

Sedan slutet av 1970-talet pågår i Sverige en inventering av gravstenar. Det var föreningen Genealogisk Ungdom som startade inventeringen och sedan Sveriges Släktforskarförbunds start 1986 har inventeringen fortsatt i förbundets regi.

Varför inventera?

Gravstenar och andra gravprydnader är ett viktigt kulturarv, särskilt för släktforskare. I vårt moderna samhälle finns många hot som gör att gravstenarna med tiden riskerar att försvinna. Ett av hoten är luftföroreningar som fräter på stenarna. Ett annat är den begravningslag, som i viss mån begränsar gravars bevarande, då denna bygger på att det alltid skall finnas en gravrättsinnehavare. Om ingen gravrättsinnehavare finns, blir det fritt fram för kyrkogårdsförvaltningen att utjämna graven och låta krossa stenarna till makadam. Släktforskare kan därför göra en kulturinsats genom att dels söka besläktade personer som kan skriva sig som gravrättsinnehavare, dels lyfta fram kyrkogårdarnas och gravstenarnas värde genom att dokumentera och publicera.

Inventeringsläget

Sveriges släkt- och hembygdsforskare har sedan starten inventerat på ca 1.200 kyrkogårdar. Inledningsvis var det endast gravstenar från tiden före 1900 som skulle ingå i inventeringen, men senare sattes gränsen vid 1940. Det har dock visat sig att senare stenar nu tas bort i en rasande fart och det är därför oerhört viktigt att inventeringen omfattar ALLA stenar. På grund av tidigare tidsbegränsningar är det många av inventeringarna som endast omfattar ett fåtal mycket gamla gravar. En grov beräkning ger vid handen att inventeringen omfattar över 100.000 gravar. Dessa inventeringar består av en inventeringsblankett för varje grav och ofta även ett foto på graven. De flesta är i pappersformat men ett antal av de stora inventeringarna har skickats in i digital form. Inventeringen förvarade under många år i Släktforskarförbundets lokal i Göteborg och sedan i Sundbyberg och Solna. Nu finns hela inventeringen i Ulricehamn för digitalisering.

Vad händer nu?

Styrelsen för Sveriges Släktforskarförbund har tagit beslut om att göra hela gravstensinventeringen gratis tillgänglig för alla på hemsidan Rötter. Det sker genom att alla inventeringsblanketter och foton digitaliseras och lägga ut online. För att det skall bli möjligt att hitta gravar och begravda personer måste dock ett index skapas. Detta kommer att ta sin tid och vara beroende av vilka resurser som kan skjutas till.

Nationell gravstensinventering

Under tiden som den gamla inventeringen steg för steg görs tillgänglig online, fyller förbundet nu på med nya inventeringar. Det är en angelägen kulturhistorisk insats som man nu öppnar upp för. Direkt online kan nu var och en som äger en digitalkamera eller en mobiltelefon med kamerafunktion hjälpa till med att dokumentera enstaka gravar eller hela kyrkogårdar.

Externa länkar