Finländska krigsbarn

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök

De finländska krigsbarnen (Finl. Sotalapset) skickades från Finland till Sverige under andra världskriget. Under finska vinterkriget 1939-40 och fortsättningskriget 1941-44 reste 72 000 barn från Finland till Sverige. Det var barn från både finskspråkiga hem och svenskspråkiga hem. Cirka 15 000 återvände inte till Finland och en del av dem adopterades av sin svenska fosterfamilj. Krigsbarn skickades även till Danmark och Norge, dock i betydligt mindre utsträckning.

De finländska krigsbarnens lott har skildrats i ett flertal böcker och även i filmen Den bästa av mödrar (2005), baserad på en bok av Heikki Hietamies. Ett finländskt krigsbarn som kom till Sverige är den (svenska) olympiska guldmedaljören Toini Gustafsson, gift Rönnlund.

Barnförflyttningen till Sverige

Redan under finska vinterkriget 1939 började barn från östra Finland att anlända till Sverige. Snabbt bildades det genom samverkan många olika hjälporganisationer, som Centrala Finlandshjälpen och i Finland Nordiska Hjälpcentralen. Viljan att hjälpa var stor, då Sveriges samhörighet med Finland var djupt rotad efter den långa tid som Finland tillhört Sverige. Det fanns också en betydande svensktalande befolkning i Finland, finlandssvenskar. Många fosterhem öppnades i Sverige liksom ett flertal barnhem. Transporterna från Finland gick företrädesvis med båt. Även tågtransporter via Haparanda var betydande.

Se även

Källor