Dalarnas Släktforskarförbund (†)

Från Wiki-Rötter
Version från den 8 november 2010 kl. 22.23 av Jojje (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med '70px|left|DSF:s logotype '''Dalarnas Släktforskarförbund (DSF)''' bildades den 25 oktober 1998 efter cirka två års gemensamt rådslag mellan föreningarn...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
DSF:s logotype

Dalarnas Släktforskarförbund (DSF) bildades den 25 oktober 1998 efter cirka två års gemensamt rådslag mellan föreningarna Ovansiljans Släktforskare, Folkare Släktforskarförening, Västerbergslagens Släktforskare, Falubygdens Släktforskarförening, samt Föreningen Släkt & Bygd i Borlänge. Syftet var att bilda ett regionförbund som verkligen representerade de till Sveriges Släktforskarförbund anslutna släktforskarföreningarna i Dalarna. Under arbetets gång anslöt sig Föreningen Dalfolk i Leksand, först som observatör (eftersom man ännu inte var medlem i SSf), och så småningom som fullvärdig medlemsförening. Sommaren 2004 anslöt sig också Gagnef Släktforskarförening som bildats under hösten 2003.

Ett första bekymmer var Sveriges Släktforskarförbund, som inte hade några uttänkta former för bildandet av regionalförbund. Ingen generell mall var framtagen, och DSF insåg att man var pionjärer i fråga om länsorganisation inom förbundet. Problemet löste sig så småningom med en ändring i SSf's stadgar, varpå man kunde ansluta sammanslutningar till riksförbundet.

Ett första gemensamt projekt var Släktforskardagarna 2002 i Borlänge som blev en succé. Också internetsidan Dalarötter föddes, och blev direkt en framgång bland de datorburna forskare som har sina rötter i länet. Dalregementets Soldatregister är ett initiativ som numera lever sitt eget liv, men som initierats och organiserats av DSF. Man var också tidigt ute med en gemensam släktforskardag för sina respektive Stockholmsmedlemmar.

På senare år har man haft problem med att hitta en pådrivande ledning och motivationen har varit låg. Förbundet går på sparlåga och behöver en energikick i form av ett gemensamt projekt.