Föreningen Datorhjälp i Släktforskningen - DIS (Sverige)

Från Wiki-Rötter
(Omdirigerad från DIS (Sverige))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
DIS nya logotype

Dis (Föreningen för Datorhjälp I Släktforskningen), är en svensk förening med syfte att verka för utnyttjande av datorer för hjälp vid släktforskning. Detta gör föreningen bland annat genom att utveckla programmet DISGEN. Den ideella föreningen, som har sitt ursprung inom Östgöta Genealogiska Förening, bildades den 1 april 1980 i Linköping och anses vara världens äldsta förening för datorhjälp inom släktforskning.

Föreningen DIS har åtta regionala föreningar inom Sverige: DIS-Bergslagen, DIS-Filbyter, DIS-MITT, DIS-Nord, DIS-Småland, DIS Syd, DIS-Väst och DIS-Öst. Dessa regionföreningar står för den direkta kontakten med medlemmarna, genom medlemsmöten, utbildningar, föreläsningar och resor med mera inom sin respektive region. Föreningen DIS har 2021 drygt 20 500 medlemmar.

DIS medlemstidning "Diskulogen med Släktforskarnytt" med fyra nummer per år har enligt egen utsaga en utgåva på 18 850 exemplar.

DIS är medlemsförening i Sveriges Släktforskarförbund.

Verksamhet

Föreningen DIS erbjuder många olika verktyg i släktforskningen:

  • DIS Arkiv bevarar släktforskning åt eftervärlden.
  • Disbyt är en släktdatabas där man kan byta anor och knyta kontakter med andra släktforskare som forskar på samma anor som en själv.
  • Discount ger släktforskare statistik på personnamn genom tiden och rummet.
  • Disgen är ett av Sveriges mest använda släktforskningsprogram, med många olika funktioner.
  • Dispos är en databas som gör det möjligt för forskarna att med ett fåtal klick hitta rätt i kyrkböckerna, istället för att bläddra från sida till sida. (Förutsatt att du också har abonnemang hos Ancestry, ArkivDigital eller SVAR.)
  • Diskulogen är DIS medlemstidning med det senaste inom datorhjälp i släktforskningen, släktforskning med DNA och spännande släkthistorier.
  • DIS Forum är DIS diskussionsforum där man möter andra släktforskare.
  • Historiska kartor Föreningen DIS har tagit fram och bearbetat digitala kartor som föreningen säljer, både för den kartintresserade och för användning i Disgen.
  • openRGD kan bidra med kontroll av en GEDCOM-fil. Ett icke helt färdigutvecklat verktyg.

Se även

Externa länkar