Carl Szabad

Från Wiki-Rötter
Version från den 26 juni 2014 kl. 22.36 av Minor (diskussion | bidrag) (Skapat artikeln.)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Carl Szilard Szabad, född 7 maj 1947 i Brännkyrka församling, Stockholm, är en veteran inom den svenska släktforskarrörelsen och expert på digitalisering av 1900-talskällor.

Följande uppgifter är, om inget annat anges, hämtade från en artikel om Carl Szabads arbete med digitala källor vilken publicerades i Släktforskarnas årsbok 2013:[1] Han var 1993–2008 anställd på Sveriges Släktforskarförbunds kansli, först som administratör, sedan som kanslichef och slutligen från 2003 som projektledare åt förbundet på heltid. 1995 tog han personligen initiativ till och genomförde i nära samarbete med Johan Gidlöf på Stockholms stadsarkiv den första versionen av CD-skivan Sveriges dödbok, vilken utgavs 1997. Undantar man telefonkatalogen som tidigare hade getts ut på cd var Sveriges dödbok den första rikstäckande och sökbara databasen baserad på digitalt arkivmaterial i Sverige. Den var samtidigt den första publiceringen av öppna data för allmänheten, långt innan Europeiska Unionens Public Sector Information och den svenska Lagen om offentligt utnyttjande av information (LOI). Szabad har sedan tillsammans med Gidlöf medverkat till samtliga efterföljande versioner av Sveriges dödbok. Han har dessutom antingen tagit initiativ till eller medverkat till skapandet av en rad andra stora databaser för Sveriges Släktforskarförbund och Riksarkivet SVAR, bland dem Begravda i Sverige och skivorna i serien Sveriges befolkning.[2] Szabad medverkar numera (2014) som digitaliseringsexpert och redaktör för Riksarkivet och för Max Planck-institutet för demografisk forskning i det stora SweCens-projektet och i det internationella demografiska projektet North Atlantic Population Project (NAPP). Även Sveriges Släktforskarförbund har i efterhand anlitat Carl Szabad och Johan Gidlöf för att ta fram flera nya skivor.

Carl Szabad har under många år varit engagerad i släktforskarrörelsen, bland annat som styrelseledamot i StorStockholms Genealogiska Förening (SSGF). Han har varit engagerad i utgivningen av flera stora bokverk och själv bidragit med omfattande kompletteringar till dessa såsom Leonard Bygdéns ”Hernösands stifts herdaminne[3] och Uppsala stifts herdaminne, bland annat utifrån genomgångar av Vasatidens fogderäkenskaper med verifikationer. Han har dessutom varit redaktör för det omfattande verket Supplement till Den introducerade svenska adelns ättartavlor som utgavs 2008.[4]

Sveriges Släktforskarförbund tilldelade 2013 Carl Szabad Victor Örnbergs hederspris. Motiveringen inleds: ”Få enskilda har betytt så mycket för svensk släktforskning som Carl Szabad. Han har genom åren bidragit på många sätt till att släktforskare i Sverige och utomlands fått ta del av nya källor. Det vi främst tänker på är hur han bidragit till att revolutionera svensk släktforskning och dess förutsättningar genom att ta initiativ till olika cd- och dvd-produktioner med Sveriges dödbok som flaggskepp.”[5]

Noter

  1. Sikeborg, Urban (2013). ”I släktforskningens tjänst: Carl Szabad berättar om den digitala revolutionen”, Släktforskarnas årsbok 2013, s. 59–99.
  2. En fullständig förteckning över de databasen han fram t.o.m. 2013 gjort möjliga att publicera finns i Släktforskarnas årsbok 2013, som också redogör för hans omfattande kvalitetssäkringsarbete av de digitala källorna.
  3. Szabad, Carl (red.) (2004). Hernösands stifts herdaminne. Supplement. Stockholm.
  4. Szabad Carl (red.) (2008). Supplement till Den introducerade svenska adelns ättartavlor, ursprungligen utgivna av Gustaf Elgenstierna. Solna. ISBN 9187676524.
  5. Sveriges Släktforskarförbunds motivering till varför Carl Szabad tilldelades Victor Örnbergs Hederspris..